Dragă Alex,

iartă-mă că te-am dezamăgit. Că te-am făcut să te simți neputincios, rușinat, neînțeles, că nu am reușit să te fac să vorbești mai mult, că nu te ajut să-ți exprimi mai des emoțiile și nevoile. Îmi pare sincer rău când te-am făcut să te lovești în cap pentru că nu s-a înțeles că vrei încă o porție de paste sau când ai țipat în mijlocul magazinului pentru că sunetul părea sfâșietor. Ori când ai prins-o pe Adriana de păr ca să scapi de ora de terapie… Sau când mergi în parc și se face gol în jurul tău pentru că îți fluturi mâinile și copiii fug de tine…

Să știi că nu e vina ta, nici a mea … mintea ta.

Știi, noi trebuie să muncim mai mult pentru a învăța un comportament, apoi să-l repetăm iar și iar. E ca jocul acela cu unit puncte, unii reușesc să găsească linia între 1 și 2 în câteva secunde, noi trebuie să căutăm mult mult. 

Ne-au fost necesare:

  • zeci de ore de terapie să spunem „mama”… dar ce fericită a fost ea când ai strigat-o prima oară, la 9 ani
  • jumătate de an de ore de terapie să spunem prima propoziție „vreau jeleu”
  • un an să înțelegem că terapia ne ajută, după ce de la 9 la 10 ani i-am pus masa în cap terapeutului. 

Împreună o să reușim mai mult. Ai văzut?! Anul acesta am învățat să ne îmbrăcăm  și să mâncăm singuri, poate anul viitor o să reușim să facem un sandviș, să facem duș fără ajutor și să stăm singuri acasă mai mult de 1 oră. 

Și poate reușim să ne facem și prieteni. Mai știi când ai ținut-o prima oară de mână pe fetița din tabără?! Câți fluturi ne-au zburat prin minte și stomac…

Știu că ești cel mai sârguincios, cel mai ambițios copil, dar acum ești adolescent și nu o să te las să ne pierdem în lumea noastră interioară. Acolo suntem singuri și neînțeleși. Anul viitor, o să descoperim împreună cu părinții și echipa noastră de terapeuți ce minunată este viața când o trăiești cu inima deschisă.

Promit!

Mintea ta

Alex este unul dintre cei 600 de copii și tineri cu autism pe care Asociația Help Autism îi susține în programele de terapie în toată țara.

Alex a început terapia la 3 ani când a primit diagnosticul „autism”. La 9 ani, în Help Autism a găsit echipa perfectă, cum spun părinții lui. Irina și Alex sunt terapeuții lui, iar Adriana se ocupă de planul de terapie. Zilnic face terapie ABA și săptămânal ABA moves the brain (o terapie inovatoare Help Autism). Cu Narcisa se întâlnește de două ori pe săptămână la kinetoterapie, merge la înot și la logopedie tot de 2 ori pe săptămână. Este la școală în clasa a X-a. A împlinit 16 ani și de aproape 13 ani, Alex învață zilnic câte 8 ore cum să se înțeleagă  cu mintea lui și împreună să-i înțeleagă pe cei din jur. 

Lumile posibile se construiesc cu

Construim împreună o lume în care sutele de copii cu autism au acces la aceleași drepturi, resurse, posibilități și vise ca prietenii și colegii lor.

Pentru ei, acest lucru este posibil doar prin implicarea fiecăruia dintre noi, o atenție constantă de care un copil cu autism are nevoie de la diagnostic, terapie zilnică, socializare, integrare - un traseu zilnic care durează ani.

Alege în ce parte a drumului dorești să-i fii alături.

 

euplatesc banner